SOCIALISTES, ERC I IC CONSENSUEN CANVIAR LA CONSTITUCIÓ I L'ESTATUT

Els tres partits aposten per declarar el català requisit obligatori a la funció pública, inclosa la de justícia.

Noticia en el "Diari Avui" del 30 de septiembre de 2001

Con un breve comentario

Luis Bouza-Brey

 

El document de treball elaborat per les tres formacions acusa l'Estat d'haver trencat pel seu compte el pacte estatutari del 1979

Lluís Bou
BARCELONA

Els socialistes, ERC i Iniciativa-Verds han consensuat una aposta per reformar la Constitució i l'Estatut, segons consta en el document de treball elaborat a partir de les propostes de les tres formacions i al qual ha tingut accés l'AVUI. Els partits d'esquerres tenen la intenció de presentar el text en la seva versió definitiva a la comissió de l'autogovern amb un plantejament conjunt per primera vegada en aquesta matèria.

El document de treball, de 55 folis, ha estat redactat per Joan Ridao (ERC) a petició dels altres negociadors, el socialista i president de Ciutadans pel Canvi, Josep Maria Vallès, i el president del grup parlamentari d'Iniciativa-Verds, Rafael Ribó. L'aposta de les tres formacions parteix de la base d'incrementar les competències de la Generalitat fins a convertir-la en administració única, al costat dels Ajuntaments, i d'aconseguir el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat.

La Transició política


El document fa una dura crítica a l'evolució del model autonòmic sorgit de la Transició, un fet que té significació política tenint en compte l'etapa de govern socialista a Madrid entre els anys 1982 i 1996. El text assenyala d'entrada que la Constitució va ser el resultat d'una "negociació política desigual" entre franquistes que controlaven els ressorts institucionals i demòcrates que havien estat en la clandestinitat fins llavors.

Segons el text, el pas del temps ha demostrat que el títol vuitè de la Constitució no només no ha donat satisfacció a les aspiracions de les nacionalitats històriques, sinó que ha desembocat en una progressiva homogeneïtzació autonòmica, "amb una lectura restrictiva de les competències assumides per la Generalitat". Els tres partits admeten que l'Estatut del 1979 va ser un punt de trobada important entre un sector de la ciutadania, que dipositava en ell les màximes aspiracions d'autogovern, i un altre que l'entenia com el punt de partida utilitari per avançar en la construcció nacional. Però, alhora, denuncien que amb el pas dels anys la situació és d'estancament perquè l'Estat "ha renunciat al compliment del pacte estatutari en els termes que fou acordat i posteriorment refrendat pels catalans i catalanes". "La voluntat política que va posar en marxa l'Estatut ha quedat greument afectada durant aquests vint anys que han transcorregut des de la seva promulgació", afegeixen.

El document posa l'accent en el fet que el govern central hauria trencat el pacte de forma unilateral, i que aquesta decisió afecta negativament tant el consens intern de Catalunya com el d'aquesta amb l'Estat, perquè el model inicial només funciona "des de la lleialtat mútua". Una condició que, segons els tres partits, passava per respectar el caràcter bilateral entre Catalunya i l'Estat que implicava el mateix Estatut.

Per solucionar aquesta situació i encetar una etapa que doni resposta a les necessitats ciutadanes del segle XXI, el document proposa modificar el títol tercer i vuitè de la Constitució, amb la finalitat d'ampliar les competències exclusives de la Generalitat i de convertir el Senat en una cambra territorial amb presència reforçada de les nacionalitats històriques. Paral·lelament, els tres partits defensen suprimir l'article 145.2 de la Carta Magna per facilitar els convenis entre autonomies.

L'aposta per ampliar les competències catalanes s'hauria de complementar, segons el document, amb l'aplicació de l'article 150.2 de la Constitució, que permet traspassar competències de titularitat estatal. Fins ara aquest supòsit només s'ha posat en funcionament per transferir a la Generalitat el control del Trànsit, que correspon a l'Estat.
A més, les tres formacions proposen reformar el títol primer de l'Estatut, a banda de l'article 27, per dotar la Generalitat de capacitat per participar en tractats internacionals. El text defensa la supressió del ministeri de Cultura, amb l'argument que aquesta matèria és competència exclusiva de les autonomies, així com decretar l'obligatorietat del coneixement del català per a tota la funció pública, inclosa la destinada a la Justícia.
Altres propostes són la presència catalana al Consell de Ministres de la UE en les matèries competència de la Generalitat, i la delimitació de Catalunya com a circumscripció europea, passant per l'elaboració d'un sistema electoral català mixt, similar a l'alemany, i l'allargament de les legislatures a 5 anys (actualment són de quatre).
El document també preveu limitar el nombre de mandats consecutius del president de la Generalitat, tot i que no en fixa el nombre, i intentar que les institucions catalanes puguin convocar referèndums, encara que el text no fa referència a una consulta d'autodeterminació.

breve comentario

Luis Bouza-Brey

Este es un breve comentario hecho en caliente y, por tanto, con irritación, ante lo que se ve como una confirmación del rumbo equivocado del PSC. Si creen que dejando la hegemonía al nacionalismo autodenominado de izquierda van a ganar las elecciones, están absolutamente equivocados. A estas alturas no se puede dejar la elaboración de una alternativa en manos de independentistas que interpretan la transición desde la frustración de sus objetivos, ni buscar la victoria frente a CIU en un pacto que va a conducir a un radicalismo inestable e insensato. Van a perder por intentar ganar de esta manera, por renunciar a la identidad propia, si es que alguna vez la hubo. Todo lo que sea favorecer el privilegio político o económico  no tiene nada de socialista.

En cuanto este proyecto se haga público les pronostico una importante bajada en intención de voto y un seguro cabreo de un amplio sector de la opinión pública catalana. El PSC subirá en intención de voto en Sant Cugat y Vic, y en intención de abstención en el resto de Cataluña. Le están regalando la victoria a Mas, no a Durán. ¡Qué paradoja! No se sabe a dónde nos puede conducir tamaña torpeza, pero seguro que a nada bueno.